Vlad Filat a retras recursul înaintat la Curtea de Apel

Vlad Filat și apărătorii săi au decis să renunțe la recursul declarat împotriva Judecătoriei Chișinău.  Vlad Filat consideră drept „poziție civică” să refuze de a mai sesiza Curtea Constituțională în dosarul său, după ultimele decizii adoptate de instanță referitor la situația politică din țară și după avizul Comisiei de la Veneția. 

„- De ce ați luat această decizie?
– Pentru că nu vreau să fiu judecat de aceiași judecători.
– Anterior, la fel nu aveați încrede în ei. 
– Da, dar s-a întâmplat anumite evenimente după ce am scris cererea”, a spus domnul Vlad Filat.

Totodată, în momentul în care Vlad Filat își argumenta decizia de a retrage recursul, acesta a solicitat demisia tuturor judecătorilor de la Curtea Constituțională.

Potrivit avocatului Victor Munteanu, dacă se va schimba componența CC, apărarea ar putea veni cu o nouă solicitare de a sesiza Înalta Curte.

„Vom vedea cum evoluează procedura pe această cauză. Chestiunile similare pot fi făcute oricând. La moment, Vlad Filat nu consideră oportun ca asupra subiectelor ridicate de dumnealui să se expună actualii judecători”, a mai spus Victor Munteanu.

De menționat că, potrivit apărării, în cadrul examinării celei de a doua cauze penale în privința Vladimir Filat, avocații au cerut să fie verificată constituționalitatea articolului 40, alineatele 1 și 3, Cod de Procedură penală, care se referă la competența teritorială în materie penală și la instanța competentă să examineze un dosar.