COMUNICAT DE PRESĂ

În legătură cu declarațiile Președintelui Comisiei parlamentare de anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar referitor la Raportul Kroll și pretinsa implicare a domnului Vlad Filat, echipa de avocați vine cu următoarele precizări:

  • Modul de prezentare a informațiilor incomplete aduce un prejudiciu de imagine și de credibilitate atât domnului Vlad Filat, cât și Comisiei de anchetă.
  • Referințele de la constatările și persoanele menționate în Raportul Kroll urmează a fi tratate cu maximă responsabilitate. Compania Kroll a stipulat că informațiile referitoare la companiile atribuite domnului Vlad Filat au fost identificate din surse media, dar și din surse confidențiale, care nu au fost confirmate în mod independent.
  • Ținem să precizăm că, echipa de avocați a expediat companiei Kroll documente care dovedesc nevinovăția domnului Vlad Filat. În răspunsul său, compania Kroll a confirmat faptul că pot exista și alte documente sau informații la care nu a avut acces și care pot contrazice sau contesta concluziile extrase din documentația analizată.
  • Reamintim, că domnul Vlad Filat a inițiat mai multe procese de revizuire a cauzei sale penale urmare a descoperirii circumstanțelor esențiale care demonstrează nevinovăția sa.
  • Cu toate acestea, suma de 22 milioane de euro din raportul Kroll se regăsește în sentința de condamnarea abuzivă a domnului Vlad Filat în cadrul procesului de judecată care a avut loc cu ușile închise, în lipsa probelor concludente, cu respingerea cererilor apărării, în lipsa unei expertize financiar-bancare, etc.

Echipa de avocați care apără interesele domnului Filat îndeamnă membrii Comisei de anchetă să fie atenți la declarațiile politice, deoarece acestea încălcă principiul prezumției nevinovăției și influențează opinia publică.