Vlad Filat a comentat decizia judecătorilor: „Instanța a trecut un test, a luat o decizie legală.”

Magistrații Curții de Apel Chișinău au respins recursul noii administrații ai Penitenciarului nr.13 cu privire la eliberarea lui Vlad Filat înainte de termen. Astfel, Vlad Filat rămâne în libertate. Decizia a fost întâmpinată cu aplauze de susținătorii domnului Filat.

Vlad Filat spune că nu era sigur de faptul că va rămâne în libertate și a venit la ședința de judecată de la Curtea de Apel Chișinău cu lucrurile necesare, în caz că avea să fie din nou încarcerat.

Instanța a trecut azi un test. A luat o decizie legală. Nu zic asta pentru că mă vizează direct, ci pentru că legea așa spune. Tare sper că justiția din R. Moldova va face dreptate. Azi dimineață am avut o mare dilemă: cum să mă îmbrac. Recunosc că am ghiozdanul pregătit…Eu am avut speranță, dar certitudine, după atâtea câte s-au întâmplat, nu am avut”, au fost primele comentarii ale lui Vlad Filat după ce judecătorii au respins recursul Penitenciarului nr.13 împotriva deciziei Judecătoriei sectorului Ciocana care l-a eliberat înainte de termen.

Vlad Filat a spus că a fost o mare bătălie în spațiul public în cazul său: „Competiția nu era cine l-a eliberat pe Filat, dar cine îl bagă înapoi la pușcărie. Eu am fost în tăcere cam lungă. Am fost încarcerat psihologic până acum, pentru că incertitudinea distruge”.

Vlad Filat s-a întreabat: „Cine și cum îmi vor reda 50 de luni din viață care mi-au fost pur și simplu furate?… Sunt persoane care au făcut denunțuri mincinoase, care au dat declarații mincinoase…Urmează să avem, sper că într-un timp rezonabil, decizia CtEDO în cazul dosarelor mele, ceea ce ar presupune într-o anumită situație rejudecarea dosarului meu, care va ave aloc în ședință publică, într-un proces echitabil și atunci societatea va vedea ce fel de dosar mi-a fost instrumentat. Cum a putut fi condamnat un om fără nicio probă, doar în baza declarațiilor persoanei interesate”.

Potrivit magistraților, decizia este una irevocabilă.