Vlad Filat: ”De la COVID-19 la națiunea europeană”

”Uniunea Europeană, în mod particular, și occidentul în mod general, se confruntă, pe lângă pandemie cu un agresiv asalt propagandistic și fake-news care încearcă să sublinieze fie incapacitatea de reacție și lipsa de solidaritate, fie sfârșitul acestei construcții a prosperității și drepturilor omului de pe continentul european.

Istoria Uniunii Europene și a relațiilor trans-atlantice este, în final, istoria unor crize interne și atacuri propagandistice externe cărora, ceea ce numim Occidentul liberal, i-a făcut față cu brio. Propaganda, dezinformările sau alte agresiuni soft la adresa Uniunii Europene, preluate și folosite astăzi de Rusia pe scară largă, nu au ajutat de loc URSS-ul care s-a prăbușit în doar câteva zile.

Reacția înceată față de pandemie a Uniunii Europene s-a datorat nu incapacității instituționale sau indiferenței, ci faptului că domeniul sănătății nu este, deocamdată, politică comună așa cum este, de exemplu, politica agricolă. Așadar, nu integrarea statelor occidentale în UE este de vina, ci insuficienta integrare.

După o scurtă explozie de egoism național, de întoarcere a țărilor către ele însele, statele Uniunii Europene au realizat că nici pandemia, și nici criza post-Covid-19 nu vor putea fi înfruntate decât împreună. 

Au fost suficiente doar două săptămâni ca blocul european să se mobilizeze și să găsească resurse de zeci și sute de miliarde de euro pentru a face față atât pandemiei, cât și crizei economice, care deja afectează economia europeană. Solidaritatea europeană, concept ce a stat la baza succeselor și dezvoltării blocului comunitar, s-a relansat și, contrar dezinformărilor ori propagandei negre, produce și va produce efecte benefice în combaterea pandemiei.

Uniunea Europeană va supraviețui acestei crize pandemice și va ieși nu doar unită, dar cred că vom asista, în sfârșit, la apariția Statelor Unite ale Europei. Nu va fi nici ușor, și nici nu se va întâmpla repede.

Învingerea pandemiei va relansa la nivel european fie discuțiile despre modificarea actualelor trate ce reglementează funcționarea Uniunii Europene, fie negocierea unui nou tratat de Uniune Europeană.

Actuala criză a dovedit că în fața provocărilor secolului XXI, pur și simplu, statele naționale, de unele singure, nu mai pot face față. Următorii 10 ani vor fi anii nașterii națiunii europene. Cedări și partajări de suveranitate sau exercitare în comun a suveranități pe domenii ce aparțin acum exclusiv statelor naționale (sănătatea de exemplu) vor constitui teme majore de dezbatere în interiorul blocului comunitar.

O Europă unită care-și valorizează deplin cei trei piloni ce i-au dominat istoria: dreptul roman, cultura greco-romană și credința creștină, patrie a peste 500 de milioane de cetățeni, partener loial și stabil în relația transatlantică este viitorul bătrânului continent.

Să sperăm că și Republica Moldova, într-o formă sau alta, să devină deplin parte a națiunii europene! ”