Vlad Filat: ”Pe data de 27 aprilie vă invit să arborăm tricolorul la balcon, în curte sau oriunde este vizibil”.

Vlad Filat: ”În evoluția fiecărui neam, drapelul constituie martorul tăcut al victoriilor, dar și al înfrângerilor pe care istoria i le-a hărăzit. Pentru noi cei din Republica Moldova tricolorul, repus în drepturi acum 30 de ani la 27 aprilie 1990,  a fost și este, din păcate, mai mult martorul pătimirilor noastre.

În urmă cu zece ani, în calitate de prim-ministru, am inițiat instituirea zilei drapelului de stat,  nu doar pentru a avea o nouă sărbătoare, ci ca un gest de recunoaștere și omagiu adus celor care înaintea noastră îl purtaseră în suflet și lăzi acoperite de praful istoriei, iar foarte mulți îl sfințiseră prin propria lor jertfă. 

Am văzut în instituirea zilei drapelului de stat o formă de exprimare a identității noastre istorice, dar și a speranțelor de reîntoarcere în spațiul valoric european.

Dacă este ceva ce noi cetățenii Republicii Moldova trebuie să ne recuperăm, la fel cum după zeci de ani ne-am recuperat tricolorul, acest lucru este speranța.

Vă invit pe toți ca mâine, 27 aprilie să arborăm la balcon, în curte sau oriunde este vizibil, tricolorul. Și pentru că tricolorul este deopotrivă simbol al trecutului, dar și al viitorului, lansez celor tineri provocarea de a arbora drapelul, să-l fotografieze și să expedieze fotografia la adresa de email comunicare.vladfilat@gmail.com. Realizatorii celor mai bune 5 fotografii vor primi invitația mea la o cafea, după încetarea restricțiilor” .