10 ani de la cele mai mari inundații din istoria Republicii Moldova

Vlad Filat: ”Cu zece ani în urmă, în noaptea de 6 spre 7 iulie, natura dezlănțuită punea la încercare Republica Moldova și pe cetățenii săi. În urma ploilor abundente digul de la Nemțeni a cedat și patru sate (Cotul Morii, Nemțeni, Obileni și Sărăteni) au fost lovite de furia apelor care au inundat gospodării și au lăsat sub cerul liber mii de oameni.

În total, în urma acelor inundații devastatoare 60 de localități din 14 raioane au fost afectate, iar 4000 de oameni au fost evacuați. 1105 case au fost distruse, 4308 ha de terenuri agricole, 4800 ha de pășuni și 930 ha de pădure au fost afectate de apele revărsate în exces. Pagubele totale în urma inundațiilor au fost imense.


A fost o mare provocare cu care guvernul pe care-l conduceam s-a confruntat. Am reușit să-i facem față datorită mobilizării exemplare a autorităților centrale și locale, cu sprijinul partenerilor externi, în special al României.
Principala preocupare a fost protejarea oamenilor și asigurarea cu cele necesare pentru cei care-și pierduseră agoniseală de-o viață.
A urmat apoi un efort conjugat a întregii societăți pentru a putea oferi oamenilor, năpăstuiți de stihiile naturii, ajutor. Sute de case construite de la zero, infrastructură reașezată și o nouă șansă pentru oamenii afectați de inundații au fost rezultatul eforturilor guvernului, cetățenilor și al sprijinului primit de la partenerii externi.
Ceea ce a contat enorm de mult în acele zile a fost solidaritatea de care au dat dovadă cetățenii noștri. A fost momentul când ne-am dovedit nouă că putem fi uniți în fața problemelor și mai ales că uniți putem face față problemelor.
Am trăit acea perioadă cu maximă intensitate și mă bucur că am reușit fiind uniți. Îmi doresc ca sentimentul unității și al solidarității să revină în societatea noastră.
Chiar dacă istoria nu a fost blândă cu noi, nu este târziu să ne ridicăm și să ne decidem destinul național și european”.