Se încearcă insistent păstrarea în atenția publică a unor aspecte din trecutul meu. Este evidentă intenția de a convinge societatea că sunt un om plin de neajunsuri.
Îndemn toți acești „susținători” ai mei să se ocupe de gândurile proprii și să se asigure că nu sunt prea dominați de dorința de a manipula cu opinia publică sau mai direct, de a minţi oamenii. E timpul de oprit practica minciunii și manipulării, care a dezbinat societatea și ne-a transformat în grupuri dușmănoase. Suntem tot mai puțini, tot mai îmbătrâniți și extrem de dezbinați. Ce mai poate ține tinerii într-așa o Moldovă? Nimeni nu ne face atâta rău cât noi înșine.
Am decis să vin cu câteva clarificări de ordin obișnuit, omenesc.
1. Niciodată nu am afirmat că sunt negreșit. Sunt om și greșesc. Nu caut în alți oameni vinovați pentru greșelile mele – învăț lecțiile și merg mai departe.
2. Am evitat pe cât a fost posibil să discut alți oameni. Am preferat să discut evenimente și decizii, misiunea funcțiilor publice și priorități naționale. Dar cel mai mult timp am dedicat examinării ideilor și soluțiilor pentru depășirea problemelor care le confruntă țara.
3. Nu am plecat din Moldova, chiar dacă am primit asemenea recomandări. Nimeni nu cunoștea mai bine decât mine de ce era capabil Plahotniuc și cât de adânc a pătruns în justiție, procuratură și în CNA, în poliție și în sistemul bancar, în alte instituții de stat, care tot mai vădit serveau interesele lui și nu legea.
4. Am considerat că trebuie, indiferent cum vor evolua procesele, să fiu în Moldova și să rezist atacului criminal. Așa am înțeles să nu trădez echipa și oamenii care au crezut în mine. Plecarea avea să servească drept dovadă indirectă, dar foarte puternică, că sunt vinovat. Am decis să rămân pentru că știu – nu sunt vinovat în ce mi-a fost incriminat.
5. Cu toată hotărârea mea de a rămâne în țară și de a nu fugi, nu am putut prevedea că Plahotniuc va fi atît de obsedat și instituțiile de stat îi vor fi atât de supuse. Am trecut momente extrem de complicate, dar nu am regretat decizia de a rămâne.
6. Majoritatea numelor grele din guvernarea de azi sunt produse ale PLDM și ale Guvernului Filat. Au fost implicați deplin în procesele decizionale, au cunoscut despre tensiunile dintre PLDM și grupul lui Plahotniuc, și au cunoscut că Vlad Filat și Plahotniuc sunt oameni total diferiți. De asemenea, au avut posibilitatea să învețe atât practici de administrare publică, cât și practici de comunicare corectă cu societatea. Dar, cunoștințele nu fac omul bun sau rău. Cunoștințele fac omul mai puternic. Apoi omul singur decide, în funcție de educația lui morală, dacă folosește puterea cunoștințelor în scopuri nobile sau egoiste.
Theodore Roosevelt, unul din Președinții mari ai SUA, spunea că „a oferi cunoștințe unui om fără a-l educa moral, înseamnă a crește un pericol pentru societate”. Nu regret că am deschis pentru mulți oameni oportunități să învețe și să se afirme. Dar acum știu că trebuie să mă preocup și de educația morală a celor care-i atrag în echipă.
E o lecție învățată, așa voi face.