Vlad Filat: De această dată Dumnezeu a fost moldovean!

Cu toate că am fost extrem de sceptic, și nu doar eu, rezultatul de la Consiliul European este un succes pentru Republica Moldova și cetățenii ei. Și de această dată Dumnezeu a fost moldovean!

Toate datele existente înainte de Consiliu, dar și în timpul ședinței Consiliului European arătau un eșec pentru Ucraina și Republica Moldova, mai toată lumea pregătindu-se pentru o amânare, cel puțin până în luna martie. Din fericire, efortul partenerilor externi de a convinge pe Victor Orban și celelalte țări care ridicau obiecții la demararea negocierilor de aderare, dorința Uniunii Europene de a da un mesaj unitar și consolidat Rusiei precum și situația geopolitică au favorizat Republica Moldova și Ucraina.

Cu toate acestea trebuie spus că nici o țară membră UE nu a trecut atât de repede de la statutul de țară candidat la aderare la începerea negocierilor de aderare. Cred că este prima dată în istoria acestui pământ când geopolitica ne-a avantajat și avem un astfel de succes.

Negocierile nu vor fi ușoare, dar cu siguranță vom fi sprijiniți de parteneri, cu siguranță de România, care asistă Republica Moldova pe planul negocierilor și vom beneficia de experiența acestora. De asemenea, fondurile de preaderare, în măsura în care vom mări capacitatea de absorbție, vor ajuta enorm de mult la dezvoltarea și transformarea Republicii Moldova. Să sperăm că parcursul european nu va avea sincope datorită erorilor interne sau geopoliticii regionale în care existăm.

Felicitări Republica Moldova! Mulțumiri partenerilor europeni!